ANALISIS RANTAI PASOK SERTA SISTEM ERP DALAM KINERJA OPERASIONAL PT NESTLE INDONESIA

  • Adeline Oktalia* Fakultas Ekonomi Manajemen, Universitas International Batam, Indonesia
  • Emilya Fakultas Ekonomi Manajemen, Universitas International Batam, Indonesia
  • Joicelyn Agriffina Fakultas Ekonomi Manajemen, Universitas International Batam, Indonesia
  • Monica Ella Fakultas Ekonomi Manajemen, Universitas International Batam, Indonesia
  • Fendy Cuandra Fakultas Ekonomi Manajemen, Universitas International Batam, Indonesia
  • Nasar Buntu Laulita Fakultas Ekonomi Manajemen, Universitas International Batam, Indonesia
Keywords: ERP, Supply Chain, Operations, Production Systems, Logistics

Abstract

This study will discuss the analysis of ERP implementation at PT Nestle Indonesia. The purpose of implementing the ERP system at PT Nestle is competitive in the increasing global business competition, therefore this system can improve the implementation of the operational performance process to be the most optimal. ERP provides benefits to PT Nestle Indonesia, namely being able to simplify the company's business processes in operating which makes it easier for all divisions to make operational performance more effective and efficient. In addition, PT Nestle Indonesia also implements a supply chain management system so that all stages are made more systematic and structured. By running a supply chain system, it can meet consumer demand, maximize profits, and reduce production costs. This study uses qualitative analysis methods which include collecting, processing, presenting, and describing data. The result of the implementation of the system is the convenience for all divisions to make operational performance more effective and efficient.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abarca, R. M. (2021). Ekonomika Industri Indonesia Menuju Negara Industri Baru. Nuevos Sistemas de Comunicación e Información, 1, 2013–2015.

Anggraeni, A. (2015). (Indonesian Nestle as “Good Food , Good Life” for All Communities) Nestle Indonesia Sebagai “Good Food , Good Life” Bagi Masyarakat.

Ani, Y. nur, & Yunita, I. (2015). Analisis Perbandingan Kinerja Keuangan Sebelum Dan Setelah Penerapan Enterprise Resource Planning (ERP) Pada Bank Central Asia, Tbk Dan Bank Negara Indonesia, Tbk Periode Tahun 2001-2009. Jurnal E-Proceeding of Management, 2(2), 1392–1399.

Cahya, N., & Maula, K. A. (2021). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Penawaran Dan Permintaan Bahan Pokok Di Indonesia. Transekonomika: Akuntansi, Bisnis Dan Keuangan, 1(4), 311–320. https://doi.org/https://doi.org/10.55047/transekonomika.v1i4.56

Dan, P., & Perusahaan, N. (n.d.). Isnalita_Karya ilmiah008-Analisis Pengaruh Implementasi ERP ... 55–65.

Djahidin, D. Y. (2018). Evaluasi Kualitas Informasi Sistem ERP Studi Kasus pada PT XYZ. Jurnal Ilmiah FIFO, 10(1), 53. https://doi.org/10.22441/fifo.v10i1.2940

Fathoni, M. Z., Hantono, B. S., Maria, A., Asih, S., Arif, M., No, J. G., & Tengah, J. (2022). MATRIK Jurnal Manajemen dan Teknik Industri-Produksi Seleksi Open source software ERP yang sesuai dengan karakter UMKM Indonesia. XXII(2). https://doi.org/10.350587/matrik.

Hedin, D., Binaefsa, P., Khotimah, H., Latief, I., Studi, P., Informasi, S., Teknologi, F., Visual, K., Al, T., Raya, J., Al, K., No, K., Selatan, K., & Jakarta, K. J. (2022). IONTech Supply Chain Management Pada Produksi Plastik Kemasan ( Studi Kasus Pada PT Sinar Pelangi Kemasindo ) IONTech bisnis menjadi lebih sederhana adalah S upply Chain Management biaya percetakan plastik , PT Sinar Pelangi sistem menunjang proses bisnis. 03(01), 50–62.

Ilmu, J., & Sosial, K. (2018). Pemberdayaan Masyarakat Oleh PT Nestle Indonesia Melalui Kelompok Tani Ternak Sapi Perah Budi Luhur. In JILID (Vol. 19).

Jiwa, Z., Tarigan, H., Teknik, D., Universitas, I., Petra, K., Doktoral, P., Manajemen, I., & Brawijaya, U. (2018). Pengaruh Key User, Terhadap Kinerja Perusahaan Pada Implementasi Teknologi Enterprise Resources Planning. Encyclopedia of Social Network Analysis and Mining, 1163–1163. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-7131-2_100562

Khoiria, S. N., & Anwar, U. S. K. (2021). Analisis Kepuasan Konsumen Terhadap Kualitas Pelayanan Di Warung Steak On You Kota Baru Jambi. Transekonomika: Akuntansi, Bisnis Dan Keuangan, 1(3), 216–227. https://doi.org/https://doi.org/10.55047/transekonomika.v1i3.41

Kurniawan, A., & Kusumawardhani, A. (2017). Pengaruh Manajemen Rantai Pasokan Terhadap Kinerja UMKM Batik Di Pekalongan. Diponegoro Journal Of Management, 6, 1–11.

Lestari, S. P., & Sutrisna, A. (2021). Analisis Kinerja Operasi Pada Masa Pandemi Covid-19 Dengan Penerapan Total Quality Management (TQM) Dan Supply Chain Management (SCM) Di UMKM Kota Tasikmalaya. Eksis Jurnal Ilmiah Ekonomi Dan Bisnis, 12(2), 2087–5304. https://doi.org/10.33087/eksis.v12i2.250

Madeppungeng, A., Ujianto, R., Feronica Damanik, M., Jendral Sudirman, J. K., & Cilegon Banten, K. (2019). Pengaruh Supply Chain Management (SCM) Terhadap Daya Saing Dan Kinerja Proyek Pada Konstruksi Gedung Bertingkat Tinggi (Studi Kasus: Proyek Konstruksi Gedung Bertingkat Tinggi di DKI Jakarta dan Tangerang). In Jurusan Teknik Sipil Universitas Sultan Ageng Tirtayasa | (Vol. 8, Issue 1).

Naufal, A. A. (2018). Operasional Performance of the Moslem Fashion Industry In Bandung City. 2011.

Nugrahaeni, M., Pelayanan, K., & Harga, D. A. N. P. (2021). Jurnal Fokus Manajemen Bisnis. 11(September), 230–243.

Pabrik, D. I., & Pandjie, G. (2022). Metode Supply Chain Operation Reference (SCOR) Sebagai Analisis Kinerja Manajemen Rantai Pasok. 5(1), 107–113.

Prabowo, A., Haryono, H. Y., & Soediantono, D. (2021). Peran Enterprise Resource Planning Systems ( ERP ) Terhadap Kinerja Perusahaan : Studi Empiris Pada Industri Pertahanan. 3(4), 61–68.

Purwandari, N., & Pamungkas, R. W. P. (2016). Implementasi Modul Human Resource Management Menggunakan Open Enterprise Resources Planning pada Perusahaan Profit Wilis. Jurnal Sains Dan Teknologi, 3, 1–13.

Suharto, R. (2018). Analisa Pengaruh Supply Chain Management terhadap Keunggulan Bersaing dan Kinerja Perusahaan.

Suharto, R., & Devie. (2013). Analisa Pengaruh Supply Chain Management terhadap Keunggulan Bersaing dan Kinerja Perusahaan. Business Accounting Review, 1(2), 161–171.

Taula, J. I., Palendeng, I. D., Sumarauw, J. S. B., Palendeng, I. D., Ekonomi, F., & Manajemen, J. (2022). Analisis Rantai Pasokan Daging Babi Pada UD . Unggas Jaya Kalasey Analysis Of Pork Supply Chain On Ud . Unggas Jaya Kalasey. Jurnal EMBA Vol . 10 No . 1 Januari 2022 , 10(1), 1336–1344.

Wurjaningrum, F., & Auliandri, A. (2015). Analisis Antaseden Reverse Logistics Capabilities Dan Penghematan Biaya Usaha Kecil Dan Menegah Di Surabaya Dan Sekitarnya. In Jurnal Manajemen Teori dan Terapan Tahun (Vol. 8, Issue 3).

Yusdianto, R. (2018). Implementasi Sistem Enterprise Resource Planning (ERP) terhadap Kualitas Informasi Akuntansi.

Zai, I., Hartono, K. S., & Longli, L. (2022). Analisis Penerapan Enterprise Resource Planning System Universitas Internasional Batam, Indonesia Diterima: Direvisi: Disetujui: 10 Januari 2022 Abstrak Analisis Penerapan Enterprise Resource Planning System Glosains: Jurnal Global Indonesia Pada UM. 3(1), 19–26.

Published
2022-05-16
How to Cite
Oktalia, A., Emilya, Agriffina, J., Ella, M., Cuandra, F., & Laulita, N. B. (2022). ANALISIS RANTAI PASOK SERTA SISTEM ERP DALAM KINERJA OPERASIONAL PT NESTLE INDONESIA. TRANSEKONOMIKA: AKUNTANSI, BISNIS DAN KEUANGAN, 2(3), 127-144. https://doi.org/10.55047/transekonomika.v2i3.134
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)